
Partea întunecată a personalității și infracționalitatea
Noile cercetări ne ajută să înțelegem mai bine modul în care anumite trăsături de personalitate ne pot duce pe cărări greșite. Într-un studiu publicat recent în Current Psychology, aflăm că machiavellianismul – o trăsătură caracterizată prin comportament manipulator și înșelător – este cel mai puternic predictor al activității infracționale repetate. Această trăsătură, împreună cu alte trăsături de personalitate ale Tetradului întunecat, cum ar fi psihopatia, narcisismul și sadismul, ne-ar putea ajuta să înțelegem de ce unii indivizi sunt mai predispuși la recidivă.

Tetrada întunecată este un grup de patru trăsături de personalitate – machiavellianismul, psihopatia, narcisismul și sadismul – care au fost legate de unele comportamente destul de răuvoitoare și antisociale. Persoanele cu aceste trăsături se găsesc adesea manipulându-i, înșelându-i sau făcându-le rău altora, manifestând răceală emoțională sau având un simț exagerat al importanței de sine.
Machiavellianismul se referă la manipularea inteligentă și gândirea strategică pentru a obține ceea ce vrei. Psihopatia, pe de altă parte, se caracterizează printr-o lipsă de empatie și un comportament impulsiv. Narcisismul înseamnă să ai un ego mare și să simți că meriți ce e mai bun. Sadismul este atunci când te bucuri să îi vezi pe alții suferind. Aceste trăsături au fost studiate foarte mult în psihologie, deoarece se crede că sunt legate de unele comportamente care nu sunt tocmai acceptate de societate. Însă cercetătorii au fost foarte interesați să vadă cum se leagă ele singure de activitatea infracțională.
Studiile anterioare au analizat de cele mai multe ori aceste trăsături împreună sau în grupuri de persoane care nu au comis nicio infracțiune. Acest lucru a făcut dificilă înțelegerea modului în care fiecare trăsătură ar putea afecta infracționalitatea într-un mod diferit. Noul studiu a analizat îndeaproape un grup de persoane care au fost încarcerate. Acest lucru i-a ajutat pe cercetători să înțeleagă mai bine aceste trăsături întunecate ale persoanelor cu antecedente penale. Acest lucru i-ar putea ajuta să creeze evaluări mai bune ale riscurilor și strategii de reabilitare.
„Există o mulțime de dovezi care arată cât de importante sunt trăsăturile de personalitate în explicarea comportamentului infracțional, a delincvenței și a comportamentului antisocial”, a declarat autorul studiului, Janko Međedović, cercetător la Institutul de Cercetări Criminologice și Sociologice din Belgrad și autor al cărții Evolutionary Behavioral Ecology and Psychopathy.
„Majoritatea cercetărilor în acest domeniu s-au axat pe trăsătura psihopatie, care s-a dovedit a fi într-adevăr un predictor foarte fiabil al comportamentului infracțional și al recidivei penale. Taxonomia Dark Tetrad este o unealtă excelentă pentru înțelegerea mai detaliată a trăsăturilor de personalitate care stau la baza comportamentului amoral și antisocial. Este un pic ciudat că nu au existat încă multe cercetări cu privire la modul în care trăsăturile Dark Tetrad sunt legate de infracționalitate la persoanele care au fost condamnate pentru infracțiuni. Acesta este motivul pentru care am decis să realizăm acest studiu – pentru a vedea dacă trăsăturile Dark Tetrad ne pot ajuta să înțelegem de ce oamenii comit infracțiuni. La urma urmei, infracționalitatea poate avea un impact foarte negativ asupra societății. Am lucrat cu 471 de deținuți din Serbia, majoritatea bărbați, cu o vârstă medie de aproximativ 40 de ani. Ne-am ales participanții din cinci închisori importante și am avut grijă să includem persoane cu o varietate de niveluri de educație. Cei mai mulți dintre ei au terminat liceul sau au un nivel de educație mai scăzut, ceea ce este absolut de înțeles! Suntem foarte recunoscători tuturor oamenilor care au luat parte la acest studiu. Ei au completat chestionarele în medii supravegheate, cu ajutorul nostru.
Pentru a măsura cele patru trăsături întunecate de personalitate, cercetătorii au folosit inventarul „Dirty Dozen”, un scurt sondaj care evaluează machiavellianismul, psihopatia și narcisismul. Am inclus, de asemenea, câteva întrebări suplimentare privind sadismul, care au fost preluate de pe o scară înrudită. De asemenea, Međedović a avut grijă să obțină toate detaliile privind antecedentele penale ale fiecărui participant, inclusiv prima lor infracțiune, dacă au primit ajutor în copilărie și dacă au recidivat. De asemenea, i-am întrebat pe cei dragi care au luat parte dacă au avut vreo experiență cu abuzul de substanțe înainte de a fi încarcerați.
Rezultatele au arătat ceva foarte interesant! Se pare că machiavellianismul a fost cel mai semnificativ predictor al comportamentului infracțional dintre trăsăturile întunecate. Este atât de interesant să vezi cum se manifestă aceste trăsături în viața oamenilor! Cei care au un nivel ridicat de machiavellianism au fost mai predispuși să se implice în infracțiuni repetate, iar această trăsătură a jucat un rol deosebit de important în cazul bărbaților.
De asemenea, că machiavellianismul a fost legat de o probabilitate mai mare de comportament infracțional timpuriu, care, din păcate, a fost asociat cu continuarea activității infracționale la vârsta adultă. Este ușor de înțeles de ce această trăsătură este legată de infracționalitate de-a lungul timpului. La urma urmei, este vorba despre manipulare și comportament înșelător!
„Din punct de vedere conceptual, cei mai buni candidați pentru a explica comportamentul infracțional din taxonomia trăsăturilor Dark Tetrad sunt psihopatia și sadismul”, a declarat Međedović. „Cu toate acestea, datele noastre au arătat că machiavellianismul este de fapt cel mai important pentru înțelegerea comportamentului infracțional”.
Din păcate, psihopatia și sadismul au arătat, de asemenea, unele legături cu comportamentul infracțional, dar într-o măsură mai mică decât machiavellianismul. De asemenea, este interesant de remarcat faptul că psihopatia a fost legată de problemele legate de consumul de substanțe. Acest lucru sugerează că persoanele cu această trăsătură ar putea consuma substanțe mai des, ceea ce ar putea crește șansele de comportament Infracțional. Narcisismul, pe de altă parte, a arătat doar o ușoară legătură cu activitatea infracțională și, de fapt, părea să aibă un efect protector împotriva consumului de substanțe și a recidivelor.
Sadismul a arătat unele efecte destul de interesante în funcție de sex. Acesta pare să fie un factor de risc pentru comportamentul infracțional timpuriu și consumul de substanțe în rândul infractorilor de sex feminin. Această constatare sugerează că sadismul poate avea un impact diferit asupra comportamentului infracțional la femei, ceea ce este foarte interesant! Ar fi minunat să înțelegem mai bine de ce se întâmplă acest lucru, astfel încât să putem afla mai multe despre cum să ajutăm femeile care ar putea fi afectate de el.
„Cred că cel mai important lucru pe care îl putem reține din acest studiu este că toate trăsăturile Dark Tetrad sunt legate de comportamentul Infracțional, dar în moduri diferite”, a explicat Međedović. „Rezultatul că machiavellianismul a fost cel mai bun predictor în studiul nostru actual poate varia în funcție de diferite eșantioane și măsuri – vom analiza acest lucru mai mult atunci când vom obține mai multe date privind asocierile dintre trăsăturile Dark Tetrad și comportamentul Infracțional în studiile viitoare.”
Rezultatele arată într-adevăr că „personalitatea este într-adevăr importantă” atunci când vine vorba de prezicerea comportamentului Infracțional, ceea ce este o veste grozavă! „Aș dori, de asemenea, să menționez că trăsăturile de personalitate întunecate ne pot ajuta să înțelegem și să prezicem comportamentul infracțional. Vreau să mă asigur că sunt clar că ar trebui să ne gândim întotdeauna la rolul trăsăturilor de personalitate în infracționalitate împreună cu factorii socio-economici care pot influența comportamentul infracțional. Aceștia pot varia de la sărăcia generală și lipsa resurselor la situații particulare care pot încuraja comportamentul infracțional.
Deși acest studiu oferă o perspectivă foarte valoroasă asupra relației dintre trăsăturile de personalitate întunecate și comportamentul infracțional, există câteva lucruri pe care le-am putea face mai bine data viitoare. Un lucru pe care trebuie să îl avem în vedere este că cercetarea a fost efectuată cu un grup de persoane care se află în prezent în închisoare în Serbia. Acest grup ar putea să nu fie reprezentativ pentru toți infractorii sau persoanele cu personalități întunecate.
„Eșantionul nu a fost reprezentativ, dar acest lucru este foarte dificil de realizat în cazul populațiilor de deținuți”, a remarcat Međedović.
În plus, modurile în care au măsurat fiecare trăsătură întunecată au fost destul de scurte, astfel încât este posibil să nu fi surprins întreaga gamă a modului în care fiecare trăsătură afectează oamenii. Să luăm psihopatia, de exemplu. Este o trăsătură complexă care poate implica impulsivitatea, precum și răceala emoțională. Dar acest studiu a surprins doar anumite aspecte ale acesteia.
„Cel mai important lucru de reținut este că studiul nostru a fost retrospectiv. Acest lucru înseamnă că rezultatele pe care am încercat să le prezicem au avut loc de fapt mai devreme în viață decât atunci când am colectat date despre trăsăturile de personalitate”, a explicat Međedović. Așadar, nu putem spune cu siguranță dacă un lucru cauzează altul. Avem unele date fascinante din psihologia dezvoltării care arată că unele forme de trăsături întunecate (de exemplu, trăsăturile insensibile și neemoționale) pot apărea la începutul dezvoltării. Cu toate acestea, acest lucru încă nu ne ajută să tragem nicio concluzie cu privire la legăturile cauzale dintre personalitate și infracționalitate în studiul nostru actual.
Ar fi foarte bine dacă cercetările viitoare ar putea analiza aceste trăsături în timp prin studii longitudinale. Acest lucru ne-ar ajuta să înțelegem modul în care aceste trăsături se dezvoltă și influențează comportamentul. Ar fi foarte bine dacă am putea analiza lucrurile mai în detaliu, în special explorând diferite părți ale fiecărei trăsături. Acest lucru ne-ar putea ajuta să înțelegem legăturile dintre personalitate și infracționalitate într-un mod mai nuanțat. Prin analizarea mai aprofundată a acestor legături, cercetătorii și practicienii ar putea îmbunătăți uneltele de evaluare a riscurilor pentru prevenirea recidivei și strategiile de reabilitare a persoanelor implicate în comportamente infracționale.
Studiul, intitulat „Machiavellianism as a crucial Dark Tetrad trait for the prediction of life-course criminal behaviour”, a fost publicat la 11 septembrie 2024.
My Philosophy
Harnessing Your Potential
